Nadapról - Nadapi program

Nadapi Kulturális és Szabadidősport Klub
Route
Tartalomhoz ugrás

Nadapról

Nadapról, a történelmi községről
nadap

Fekvése

Nadap a Velencei-hegység délkeleti részén terül el. A Velencei-tótól 2 kilométerre északra található. A Velence és Lovasberény között futó, a Velencei-hegységet átszelő mellékút mellett fekszik. Autóbusszal elérhető Székesfehérvár, Velence és Kápolnásnyék felől. A község a táj legmagasabban fekvő helysége a maga 202 méterével, ami 100 méterrel magasabb a tó víztükrénél.
 
 
Története
 
Nadap valószínűleg fontos település volt a honfoglalás időszakában. Első írásos elméke az 1193-as alapítólevél, ami szerint a település először a fehérvári keresztes lovagok birtoka volt, később a Csákok, majd a Buzlayak uralma alá került. A törökök kiűzése után németeket telepítettek a területre. 1731-ben a település már a Ziráky grófi családé. Ők építették 1760-ban a barokk római katolikus templomot, amiben 1800. december 3-ánmegkeresztelték Vörösmarty Mihályt. 1904-ben neogót stílusban átépítették.
 
Ma a települést egyre többen keresik fel lakóingatlan vásárlása céljából, a község gyors ütemű gazdasági fejlődésben van.
 
Kitűnő fekvése miatt turisztikai célpontjává vált a Velencei-hegységbe kirándulók, és a Velencei-tóhoz igyekvő számára.

Látnivalók
 
A településen, egy gránitsziklán található a szintezési ősjegy, amely Magyarországon a tengerszint feletti magasság meghatározásánál alappontként számít.
Created with WebSite X5
Nadapi Kulturális és Szabadidősport Klub Nadap, Haladás utca 36.
(volt Teke Söröző)
Telefon: +36203251004
E-mail:info@nadapiprogram.info
www.nadapiprogram.info

Amennyiben szeretne a Nadapi Kulturális és Szabadidősport Klubhoz csatlakozni várjuk a jelentkezését.
Vissza a tartalomhoz